Laitteesta puuttuu tietoja Dante Controllerissa

paallaParin viime päivän aikana olen tutkaillut mielenkiintoista ongelmaa liittyen Dante -verkkoihin ja multicastiin.

Setuppi on hyvin yksinkertainen. Yksi kytkin, johon on kytketty mikseri.

Mikseri näkyi verkossa ja mutta sen asetuksia ei pystynyt muuttamaan ja Dante Controllerissa Device infosta ja Clock statuksesta puuttui tietoja.

Kun on näin yksinkertaisesta setupista kyse olin aika varma jo alussa, että ongelma liittyy jotenkin kytkimen asetuksiin. Kaikki toimi normaalisti, kun kytki mikserin ja tietokoneen suoraan kiinni kaapelilla ilman kytkintä.

Seurasin wiresharkilla molemmissa setupeissa liikennettä. Koska kyseessä oli puuttuvia tietoja, filtteröin pois audioon ja kellotukseen liittyvät paketit. Lisäksi filtteröin spanning tree paketit.

Halusin nähdä miten nämä kaksi setuppia eroavat toisistaan. Näin jälkikäteen huomasin, että olisin löytänyt ongelman nopeiten Statistics -> UDP Multicast Streams tilastotyökalulla. Sieltä näkee suoraan mihin multicast osoitteisiin on liikennettä kaapatuissa paketeissa.

udpmulticaststreams

Jos vertaamme tätä Danten käyttämiin osoitteisiin, esimerkiksi täällä https://technet.genesis-technologies.ch/dante-networking-ports-and-protocols/ huomaamme, että listasta puuttuu 224.0.0.231. Tämä havainto auttoi paikantamaan vian nimenomaan multicastiin ja tuohon osoitteeseen.

ilmanPoistin kytkimestä käytöstä IGMP snooping portista johon tietokone oli kytketty ja tiedot ilmestyivät taas Dante Controlleriin. Eli vika oli selkeästi, että jostain syystä kytkin ei päästänyt 224.0.0.231 osoitteen liikennettä läpi.

Kysymys kuuluukin, miksi tämän yhden osoitteen liikenne ei päässyt läpi ja muiden osoitteiden pääsi.

Kun katselin liikennettä mitä verkossa kulki, huomasin, että laitteet eivät lähetä IGMP JOIN viestejä tuota multicast osoitetta varten. Koska IGMP snooping vaatii, että laite ilmoittaa mitä multicast liikennettä se haluaa vastaanottaa, ei 224.0.0.231 saapunut perille.

Ciscon SG300 sarjan kytkimissä on kaksi vaihtoehtoa tämän asian ratkaisemiseen.

Ensimmäinen, huonompi vaihtoehto, on sallia unregistered multicast kaikille porteille. Tämän vaihtoehdon huono puoli on, että jos laitteisiin on patchatty joku multicast audio ja se poistetaan, IGMP snooping ei katkaise liikennettä kyseiseen porttiin vaan multicast jatkuu edelleen.

Toinen vaihtoehto on lisätä osoitteet manuaalisesti kytkimeen ja määrittää se staattiseksi kaikille porteille.